Rynketråd bruges blandt andet, når du skal sy en flæse i et stykke tøj, en nederdel med rynk eller lave et pufærme. Rynketrådene sikrer, at stoffet rynker jævnt over det hele. Herunder kommer en billedguide til, hvordan du nemt og hurtigt laver rynketråde i dit syprojekt.

DU SKAL BRUGE:

 • En symaskine
 • Tråd
 • Knappenåle
 • Opsprætterkniv
 • Stof

~ Start med at indstille din symaskine til den længste stinglængde muligt.

~ Det kan være en god ide at sy med tråd i en kontrastfarve, da det så er nemmere at fjerne rynketrådene igen.

~ Hiv i både over- og undertråd på symaskinen, så du starter med en god lang ende. Hvis din symaskine, ligesom min, hæfter enderne selv, skal du slå denne funktion fra. Det er vigtigt, at du hverken hæfter enderne i starten eller slutningen af syningen.

 1. Sy først en stikning langs kanten, som skal rynkes, ca. 0,5 cm fra kanten. Lad trådenderne være lange, ligesom i starten af stikningen.
 2. Sy derefter en stikning mere ca. 1,4 cm fra kanten med lange trådender både i start og slut. (Det passer ca. hvis du syer med trykfodens kant langs den første stikning)
 1. Bind en knude på alle 4 tråde i den ene ende. (Hvis det er et meget langt stykke stof, som skal rynkes, kan det være en god ide at rynke halvdelen af stoffet ved at hive i de to undertråde, inden du binder knude)
 2. Hiv i de to undertråde i den anden ende og rynk flæsen ind til den ønskede størrelse. Bind også en knude på alle 4 tråde i anden ende og fordel rynken ligeligt på hele flæsen.
 1. Sæt flæsen fast på det stykke stof, som det skal sidde på. (Hvis flæsen skal sidde mellem to stykker stof, så sættes det andet stykke stof fast ovenpå)
 2. Indstil symaskinens stinglængde tilbage til kortere sting igen og sy flæsen fast.
 1. Fjern rynketrådene igen med en opsprætterkniv. Du kan evt. lade rynketråden i sømrummet sidde, hvis det ikke betyder noget, at den kan ses på bagsiden.
TAADAAAA!!! Så nemt var det at sy rynketråd i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *